A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A számtástechnika napjainkban elkezdett összemosódni más elektronikai üzletágakkal, így egy telefon is már kvázi számítógépként működik, és egy TV-n is tudsz internetezni.

De mi is az a smart TV, avagy okos TV? Ezt fogjuk kitárgyalni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miben okosabb, mint a "buta" TV?

A képcsöves TV-k után érkeztek a "lapos" TV-k, különböző technológiával (LCD, plazma, LED), de az okostévé nem attól okostévé, hogy milyen kijelzőtípusa van.

Egy okostévé alapja, hogy rendelkezik internet kapcsolattal (vagy vezetékes vagy WiFi kapcsolat, vagy akár mindkettővel), és ez által tud számos olyan funkciót, amiktől smart TV-nek nevezzük. Természetesen ehhez kell egy jó szoftver is (az egyéb, működéshez nélkülözhetetlen hardver elemeket nem soroljuk fel, nincs jelentősége).

A lényeg, hogy egy okostévé menüjében megtalálható funkciók:

  • YouTube kliens, így a számítógép bekapcsolása nélkül tudsz YouTube videókat nézni az internetről
  • Közösségi kliens programok (Facebook, Twitter, Linked In, stb.)
  • Receptgyűjtemények
  • Online műsortárak
  • Webböngésző
  • Média lejátszó
  • Egyszerűbb játékok

A fenti funkciók élvezhető kihasználása érdekében érdemes egy vezeték nélküli billentyűzetet csatlakoztatni, mert távirányítóról nagyon nehéz és lassú a gépelés).

Mire jó a média lejátszó?

A többi funkcióról nem beszélünk bővebben, hisz eléggé magától értetődő, hogy melyik mire is való, a media lejátszó funkciót viszont tovább boncolgatjuk egy kicsit.

A mai világban már természetes, hogy rengeteg tartalom digitálisan van tárolva, legyen az akár film, akár zene, akár fotó. Aki szereti a digitális tartalmait nagy képernyőn megnézni, annak nagyon praktikus, ha egy központi adattárolón tartja ezeket (jövő heti hírlevélben írunk ezekről), így egy okostévé segítségével anélkül tudja megnézni, hogy bármit külön kellene csatlakoztatnia a tévéhez.

Tehát ha egy ilyen adattárolón rajta van a kedvenc sorozatod, akkor az okostévé média lejátszójánál csak ki kell tallóznod az adott filmet, és máris nézheted.Nagyon kényelmes és praktikus dolog.

Gyártó függő, hogy a média lejátszóhoz vagy külön teszik, de általában Spotify kliens is található az okostévéken, így az online zenehallgatásnak sincs akadálya.

Mit csinálj, ha nincs okostévéd?

Ha nincs okostévéd, de mégis szeretnéd a fenti funkciókat, akkor két lehetőséged van (azon túl, hogy vásárolsz egyet). Vagy vásárolsz egy ún. TV "okosítót", amit a HDMI csatlakozóba dugva egy androidos felületet kapsz, és ennek segítségével tudod a fenti funkciókat használni. Ez egy kevésbé jó megoldás, a jobb megoldás az, ha egy media player-t vásárolsz. Ez kb. 30 ezer forint, és egy DVD lejátszóhoz hasonlóan kell a TV-hez csatlakoztatni. Ez rendelkezik külön távirányítóval, és ez egy profin kifejlesztett eszköz, ami konkrétan erre a célra lett kitalálva.

Sokkal nem tud kevesebbet egy ilyen külön eszköz sem, mint egy valódi okostévé, de mégis az a legkényelmesebb, ha maga a TV tudja az extra funkciókat. Bármelyik megoldást is használod, mindenképpen egyszerűbb egy film megnézése, mint ha a laptopot csatlakoztatnád a TV-hez, vagy több száz DVD lemez között kikeresni, amit épp szeretnél megnézni.

 

Használj okostévét, vagy media playert, könnyebb vele az élet.

Címkék: youtube facebook spotify okostévé smart TV tippek-trükkök

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr977460964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.05.17. 16:35:56

@pythonozok: Azért annál kicsit több, megspórolhatsz vele egy media playert, és tényleg nagyon kényelmes, hogy egy központi merevlemezről úgy tudsz tartalmat lejátszani, hogy csak a távirányítóért kell nyúlnod.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.17. 16:44:17

@MasterMind Számítástechnika: cserébe önszántamból telepítek egy komplett kémrendszert a nappaliba (lásd samsung, lg stb botrányok csak az elmúlt évben)
Arról nem beszélve, hogy ezek plusz lehetőséget biztosítanak a különböző malware-ek településének és ezekre az "okos" szarokra se tűzfal, se vírusirtó...

Pál Czobor 2018.04.29. 11:49:49

tulajdonképpen mi ez a spotify kliens és mire jó.köszönöm a segitséget.
süti beállítások módosítása