A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az elmúlt hetekben megírtuk, hogy miken ne spórolj, debizonyára az is érdekel, hogy mi az, amin spórolhatsz? A billentyűzeten, az egéren és a tápegységenne, de van ahol megteheted.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Csak semmi feleslegeset

laikusok számára természetes, hogy nem tudják jól belőni, melyik termék a nekik való. Ilyenkor 3 féle szempont alapján dönthet egy vásárló:

1. megnézi milyen van a szomszédnak (barátnak, rokonnak, stb.), és neki is olyan kell, vagy még jobb.

2. kikéri a barát, haver, rokon vagy szomszéd véleményét, aki rendkívüli segítőkészséggel "kiokosítja" a témában, amihez valószínűleg ő sem ért túl sokat.

3. szakemberhez fordul, aki pontosan felméri a vásárló igényeit, azt, hogy milyen célra szeretne egy adott eszközt megvásárolni, így olyan eszközt tud ajánlani, ami azt a feladatot ellátja, de nem feleslegesen drága hozzá.Tudod, Ferrarival is lehet bevásárolni járni, de felesleges.

Egyértelműen látszik, hogy az első két esetben tévútra kerülhetsz, és olyan terméket vásárolhatsz magadnak, ami vagy kevés a Te igényeidhez (ekkor kidobott pénz volt az egész vásárlás), vagy túl sokat tud, aminek a töredékét fogod kihasználni (ekkor csak a "túl sok" rész volt kidobott pénz).

De min spórolhat Neked egy szakember?

Például hiába van a barátodnak a legújabb videokártyája, amivel a játékok futtatása zseniálisan megy, ha Te csak internetezésre használod a számítógépedet. Egy csúcs videokártya bőven 100 ezres tétel lehet, de minek, ha nem használod ki?

Ugyanilyen a processzor is. A processzor a központi számításokat végzi, ennek a sebessége nagyban meghatározza a számítógép működésének gyorsaságát. Ám nagyon széles a skála, a leggyengébb és a legerősebb processzor között akár 30-szoros különbség is lehet, amiből látszik, hogy bőven van miből választani. Túl kicsit ne válassz hiszen lassú lesz a gép, de az indokoltnál gyorsabbat választani is felesleges, nem fogsz észrevenni sebességkülönbséget, vagy csak annyira minimálisat, ami miatt kár többszörös árat fizetned. Persze elképzelhető olyan felhasználási körülmény, ahol tényleg indokolt a legnagyobb teljesítmény, de ez a vásárlások 0,5%-a.

memória is egy olyan terület, amiből felesleges a túl sok, ráadásul könnyedén fejleszthető később is, ha mégis kevésnek bizonyul. A tipikus felhasználásra még mindig elegendő lehet a 2GB memória, igaz optimálisabb a 4GB, ennél többre viszont nincs szükség egy átlag felhasználónak.És mi van, ha mégis kevésnek bizonyul fél év, egy év után? Semmi, ez a legkönnyebben fejleszthető terület,bármikor lehet egy újabb modult beépíteni, így kis költséggel tovább fejlesztheted a számítógépedet, ha szükséges. De ha nem, akkor nem költöttél feleslegesen az elején túl sokat.

merevlemez a számítógép adattároló egysége. Ebből is a legkisebb és a legnagyobb között 6-szoros eltérés is van (ennél akár több is), de felesleges az indokoltnál nagyobbat vásárolni. Persze, van olyan, hogy két egymás melletti méretnél párszáz, vagy 1-2 ezer forint különbség van mindössze, ott akár érdemes lehet a nagyobbat választani, hisz mégiscsak több adatot tudsz tárolni, de az általad használni kívánt tárhely többszöröséért felesleges adnál pénzt.

Új helyett használtat?

Sok esetben egy néhány éves, akkor csúcsmodellnek minősülő használt gép is bőven elegendő lehet egy átlagos felhasználásra, ami bőven olcsóbb, mint egy új konfiguráció. Persze a garanciális kockázat magasabb, de néhány esetben mégis jó választás lehet egy használt gép. Ami alapvetően fontos, hogy megbízató helyről vásárolj használt számítógépet, legalább 3 hónap garanciával (6 hónap ideálisabb), így mégsem teljesen zsákbamacska amit vásárolsz.

Ha használt számítógépet vásárolsz, akkor törekedj arra, hogy az ún. brand gép legyen, vagyis valamely neves gyártó által összeállított konfiguráció, ne pedig bolti összeállítás. Ezek a gépek használtan megbízhatóbbak,és több éves korukban stabilabban működnek.

Hol tudsz ilyet beszerezni? Az igények felmérése után tudunk Neked 1 év (!) garanciával rendelkező Dell, Lenovo, HP márkájú használt számítógépet beszerezni.

 

Vásárolj körültekintően, és azért ne adj pénzt, ami felesleges.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr887375296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása