A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Minél több a technikai kütyü, annál több a vezeték. Ezen nincs is mit vitatkozni, akár hordozható eszközről van szó, akár nem, mindenképpen kell legalább egy töltő vagy betáp kábel. Persze egy számítógéphez ennél sokkal több is kell.

Aztán ez a rengeteg kábel valamilyen rejtélyes okból egy idő után szépen összekuszálódik, és egy nagy katyvasz lesz belőle és összegubancolódik az egész. Most megmutatjuk, hogy hogyan tudod szebben elrendezni a kábeleidet, és vigyázni, hogy ne törjenek meg a vezetékek.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Kábelrendezés

Jellemzően a TV-k és a számítógépek mögött szokott a legnagyobb kábel őrület lenni. Itt ugyanis rengeteg kábelre van szükség (egy számítógéphez kb. 10 vezeték az általános, míg egy TV-nél is átlag a 6-8 féle vezeték, házimozi rendszernél pedig bőven elérhetjük a 20-30-as darabszámot is).

Mivel itt viszonylag el lehet rejteni a vezetékeket, ezért általánosságban káosz is szokott lenni a kábelek között, hiszen kevésbé foglalkozunk azzal, amit nem látunk.

De ha egyszer cserélni kell egy kábelt, vagy jön egy új kütyü, akkor a szükségesnél jóval több idő lesz a csere, mire a rengeteg kábelből sikerül kibogozni az épp szükségeset.

A szakma a szépen rendezett kábeleket strukturált kábelezésnek nevezi. Ehhez persze szükség kábelrendezőre, amit otthoni környezetben felesleges volna használni, ráadásul költséges is. A barkácsáruházakban viszont tudsz vásárolni olyan otthoni célra szánt kis kábel kötegelő szettet, amellyel csodás rendet teremthetsz a kábeleid között. Ezek 1-2 ezer forintba kerülnek, tehát nem drágák.

Egy ilyen készletben többféle hosszúságú, színű és vastagságú tépőzáras kábelösszefogók vannak, így az egy helyre menő kábeleket máris össze tudod fogni velük.

Ha túl hosszú egy vezeték, akkor azt célszerű először összehajtogatni (nem összegyűrni vagy gubancolni), és úgy hozzáfogni a többi kábelhez, így nem lesznek feleslegesen kígyózó kábeleid. Ha van rá mód, eleve a megfelelő hosszúságú kábeleket szerezd be, ne legyen se túl rövid, se indokolatlanul hosszú.

Egy ilyen kábel kötegelő csomagban találhatsz még öntapadós műanyag kábelvezetőket is, amelyeket a bútor hátuljára tudsz ragasztani, így a kábelek elvezetéséről is gondoskodhatsz.

Mivel otthoni környezetben nincs erősáramú eszköz, ígynem okoz problémát, ha a tápkábel mellé kötegelsz más típusú vezetékeket, de erősáramú vezetékeknél erre figyelni kell, mert ez zavart okozhat.

Ha ilyen szépen vezeted el a kábeleidet, akkor semmi gondot nem fog jelenteni, egy újabb eszköz kábeleinek bekötése és elvezetése, ezen kívül a jóval szellősebb elrendezésnek hála könnyedén lehet takarítani is ezen a területen, nem kell éveken át gyűjteni a port.

Töltők, adapterek

A másik terület, ahol gondot szokott okozni a kábel, az alaptopok és egyéb hordozható eszközök akkumulátor töltői. Az emberek általában kevés figyelmet szoktak fordítani ezek helyes tárolására, és csak be szokták gyűrni a laptop táska valamelyik zsebébe. Ez viszont garancia arra, hogy előbb-utóbb a kábel meg fog törni.Jobbik esetben mindössze annyi történik, hogy nem fog tölteni az eszköz, így új töltőt kell vásárolnod.Rosszabbik esetben viszont zárlat keletkezhet, ami akár a készüléket is tönkreteheti, netán tüzet is okozhat.

megoldás itt is az, ha a kábelt úgy tekered fel, hogyminél kevesebb törés legyen rajta. Célszerű, ha egy kb. 20 cm hosszú, 10 cm magas ellipszist próbálsz formálni belőle.

A másik fontos dolog, hogy amikor újra használni akarod a vezetéket, akkor ne csak széthúzd, hanem ahogyan feltekerted, ugyanúgy tekerd le, ugyanis az is gyakori, hogy a feltekert vezetéket csak a vezeték végénél fogva húzzák szét, ekkor pedig spirálisan szokott megtekeredni a vezeték.

Érdemes még arra is odafigyelni, hogy soha ne a kábelnél fogva húzd ki a vezetéket, hanem a csatlakozót megfogva.

Nem sok odafigyelést igényel, hogy vigyázz a töltőidre, mégis jóval meghosszabbíthatod az életciklusukat.

Használat

Végül, de nem utolsó sorban, amikor töltés közben használod a hordozható eszközödet (telefon, táblagép, laptop), akkor a kábelt soha ne feszítsd meg. Ez ugyanis a kábel hibásodásán túl még a készülék meghibásodásához is vezethet.

 

Te oda szoktál figyelni a vezetékekre?

Címkék: telefon notebook laptop tablet tábla pc tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr117224827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása