A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Természetesen nem a pornóról fog szólni a bejegyzésünk - elnézést, ha csak azért kattintottál :) - hanem arról, hogy vannak olyan helyzetek, amikor úgy kellene megnézni valamit az interneten, hogy annak lehetőleg ne maradjon nyoma. A pornón kívül ilyen például a netbank, különösen akkor, ha nem a saját számítógépedet használod.

Ebben a levelünkben azt mutatjuk be, hogy mit kell tenned, ha nem szeretnéd, hogy a böngésződ eltárolja az adataidat.

Megéri elolvasni?

Mit kell egyáltalán "eltitkolni"?

A böngészők rengeteg adatot tárolnak - és akár továbbítanak is - a háttérben arról, hogy milyen oldalakat látogattál meg, mikre kattintottál, mennyi ideig voltál 1-1 oldalon, sőt akár az űrlapokba begépelt adatokat is eltárolja.

Ennek persze - az összeesküvés elméleteken túl - gyakorlati célja van, mégpedig az, hogy ha legközelebb is elkezded begépelni ugyanazt a webcímet, akkor egyből felajánlja a korábban meglátogatott oldal címét (így könnyebb és gyorsabb az elérés), aztán egy űrlap kitöltésekor is nagy segítség, ha felajánlja a korábban beírt adatokat, vagy egy bejelentkező felületen is kényelmes, ha eltárolta a böngésző a jelszavunkat. Sőt, még abban is segít, hogy látszólag gyorsabban töltődjön be egy weboldal, hisz egy csomó olyan része van egy weboldalnak, ami nem változik (logók, képek, menük, stb.), ezeket pedig eltárolja, így nem kell újra letöltenie, hanem csak előhívja a gépedből.

Azonban ekkor ha bárki más ül a gép mellé, láthatja, mikor és milyen oldalon jártál, adott esetben be tud lépni az úgy felejtett Facebook fiókodba - és persze bármi másba, lehet az akár email is. Vannak bizalmas dolgot, amiket viszont senkinek sem kell látni, és a legjobb az, ha a böngészőbe nem tárolunk el adatokat.

Csináld "titokban"!

Szerencsére egy néhány éve a böngészők fejlesztői is rájöttek erre a problémára, és megoldást is kínálnak rá. Egyik-másik böngészőnél más és más a neve ennek a megoldásnak, de mindegyiknél ugyanaz a lényege:böngéssz inkognitóban, böngéssz úgy, hogy a böngészési adataid ne kerüljenek mentésre.

A Google Chrome-nál ezt inkognitóablaknak hívják, az Internet Exporernél InPrivate-böngészésnek, a Mozilla Firefox-nál Privát ablaknak.

Ha Chrome-ot használsz, akkor - miközben fut a Chrome - nyomd le a Ctrl+Shift+N gombokat (vagy jobb felül a menüben is megtalálod az inkognitóablakot), és máris nyílik egy új ablakod. Bal felül egy bujkáló embert szimbolizáló ikont fogsz látni, innen tudod, hogy inkognitó ablakban vagy.

Az Internet Explorer használók a Ctrl+Shift+Pkombinációval hívhatják elő az InPrivate ablakot (a menüben a biztonság menüpont alatt is megtalálható). A címsor elé InPrivate címke kerül, ezzel jelzi a megnyugtató biztonságot az Internet Explorer.

Ha Mozillát használsz, akkor az Explorerhez hasonlóan aCtrl+Shift+P kombinációt jegyezd meg (vagy a menüből válaszd ki az új Privát ablak menüpontot). A Mozilla jobb felülre tesz egy álarc szimbólumot, amivel jelzi, hogy most titokban tudsz internetezni.

Mikor válaszd a titkos böngészést?

Szerintem annyira fontos az adatok védelme, hogy szinte meg lehetne fordítani a kérdést: mikor megengedhető egyáltalán, hogy ne titokban történjen a böngészés? A tanácsunk az, hogy bármi olyan weboldalnál, ahol személyes információd vannak (közösségi portálok, email szolgáltatók, banki weboldalak, netán online számlázó, stb.), akkor mindenképpen válaszd a titkosított böngészést, ha pedig nem a saját számítógépedet használod, akkor végképp ne légy lusta nyitni egy biztonságos ablakot.

 

Légy elővigyázatos, könnyű másokat ócsárolni ha baj van, de sok értelme nincs. Viszont ha megvéded az adataidat, azzal sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad.

Címkék: adatbiztonság tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr96896077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása