A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az Apple szeptemberben bemutatta az iPhone legújabb generációját, a héten pedig a vadonatúj iPad-eket. Sok bírálat érte a gyártót, amik közül többel mi is egyetértettünk, egyetértünk.

Mindettől függetlenül a számok igazolják őket, így nem mehetünk el mellette szó nélkül, és kétség kívül továbbra is élvonalbeli mindkét termékcsalád. Nézzük meg őket kicsit, pro és kontra mi változott az elődhöz képest.

iPhone 6 és iPhone 6 Plus

Kétségen kívüli, hogy a legnagyobb és legszembetűnőbb változást a méretnövekedés jelenti. Az első iPhone bemutatásnál Steve Jobs azt állította, hogy egy átlagos emberi kéz számára nincs ideálisabb kijelzőméret a 3,5 collnál. És ezzel én maximálisan egyet is értek. Az Apple tartotta is magát ehhez a mérethez egészen 5 generáción át, majd bemutatták az iPhone 5-öt, ami egy kicsit nagyobb lett - 4 collos. Ez már árnyalatnyival kényelmetlenebb kezelhetőség szempontjából - legalábbis számomra - ám még mindig egészen jó méret. Nagyobb ne is legyen soha - bizakodtam. Az ezt követő 5S-es generáció nem is lett.

Aztán megjött a 6-os széria. A kisebbik is 4,7"-os kijelzőt kapott, a Plus néven futó nagyobbik pedig 5,5"-osat.Óriási mindkettő. Tulajdonképpen ez a készülék előnye és hátránya is egyben. Előny, hisz persze internetezni sokkal jobb rajta, nagyobb a kijelző, több információ fér el rajta. Szuper. Ám a zsebekbe már korlátozottabban fér be, és egy kézzel lehetetlenség kezelni, innentől már két kéz kell a kezeléshez.

Ez szerintem nagy baj, de néhány hét alatt több, mint 20 millió darabot adtak el belőle szerte a világon, így bizonyára én vagyok kisebbségben a véleményemmel.

A másik problémám a készülékkel a design. Sajnos ez az első iPhone, amit szívesen tennék egy tokba, mert nem szép. Az eddig modellek mind olyan gyönyörűek voltak, hogy érdemes volt inkább vigyázni rá, mint egy hímes tojásra, de nem tokban hordani, hogy látsszon, mennyire szép. Ez persze ízlés kérdése, de nekem kifejezetten otromba részletek is vannak az új iPhone-on, ráadásul olyan, mintha még nem volna kész. Például a kamera körül van egy kis keret, ami kilóg a hátlap síkjából. Ez most komoly?! Azt hittem, csak valami rossz vicc, amit látok.

Na de elég a fröcsögésből, nézzük a pozitívumokat is - mert bizony ez is van szép számmal. Itt van például a korábbinál is gyorsabb processzor. Androidosok szoktak panaszkodni arra, hogy néha bizony lassú a készülékük. Még soha nem mutattak be olyan iPhone-t, ami lassú lett volna, és az Apple figyel is rá, ez a jövőben is így legyen. Ezért az eddig is bőven elég gyors készülékük most még sokkal gyorsabb lett.

Vékonyabb is lett a telefon, ami mindig jó. Már-márelképesztően vékony, ez menti meg a design-t. Ettől olyan elegáns. Jelentősen jobb lett a kijelző kontraszt aránya is, és bár eddig sem volt panasz a kijelző minőségére, ez mostantól még jobb lett. A 6 Plus esetében pedig a képpontsűrűség is nőtt - bár ennek semmi értelme, hisz eddig is sűrűbbek voltak a képpontok, mint amit az ember szeme látni képes.

Eddig úgy fest, hogy túl sok újdonság nincs, főleg a méret és a kijelző, ami nagyobb lett, a többi apróság, és eddig se volt vele semmi gond.

Az Apple azonban szép csendben egy óriási dobásra készül. Mégpedig a telefonnal történő fizetésre. Ezt a funkciót pedig elsőként az iPhone 6-nál kínálják. Ugyan erre biztosan sok idő kell, hogy befusson és hétköznapivá váljon a használata, de ha előre lehet tippelni, akkor szerintem ez kb. úgy fel fogja forgatni a hagyományos bankkártyás fizetést, mint az iTunes a zeneipart, és a lemezkiadók életét. Annak is kellett egy kis idő, de mára ki vásárol még albumot CD lemezen? Szinte senki.

iPad Air 2

Sok szó esett az iPhone-ról, az iPad azonban egyszerűbb eset. A 10 collos iPad Air-ből megjött 2. generáció iPad Air 2 néven.

Itt végre negatívumot nem igazán tudok mondani, pozitívumot annál inkább. Sokkal vékonyabb lett, pedig eddig is az egyik legvékonyabb táblagép volt a piacon (ha nem a legvékonyabb). Ezzel együtt a súlya is csökkent.

Megkapta a legújabb processzor családot, így még tovább gyorsult, bár eddig is extrém gyors volt. Javult a kamera felbontása, most már az eddigi 5 megapixel helyett 8 megapixeles képet is készíthetsz. Ez a fejlődés időszerű is volt.

Ami az egyik legjelentősebb újítást jelenti, hogy az iPhone-okhoz hasonlóan mostantól az új iPad is rendelkezik ujjlenyomat olvasóval, így könnyedén védheted az adataidat, és gyorsan és kényelmesen hozzáférhetsz a gépedhez.

Ja, és az eddigi két szín (fehér és grafit szürke) mellettmegjelent az arany szín is - ahogyan tavaly az iPhone-nál.

iPad Mini 3

Az iPad Miniből már a 3. generáció fut. Itt azonban nagyon vérszegény lett a fejlődés. Két dologra korlátozódik: itt is megjelent az ujjlenyomat olvasó, valamint az arany szín. Slussz-passz.

Azért ennél többet vártunk, 10.000 Ft-tal kerül többe az új modell a réginél. Csak mert ujjlenyomat olvasós.

 

Az Apple most picit önmaga árnyéka lett, de csak azért, mert eddig volt elképesztően magasan a léc. De továbbra is csúcstermékeket kínálnak, így bátran válassz iPhone-t vagy iPad-et.

Címkék: apple telefon iphone okostelefon online fizetés tablet ipad ios tábla pc

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr666806559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása