A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Manapság nagyon divatos a számítástechnikában a felhőkről beszélni. Ilyenkor a felhő alapú adattárolásról van szó. De mi is ez valójában?

Amit a felhőkről tudni érdemes

A felhő alapú adattárolás tulajdonképpen nem más, mint, hogy az adataidat fizikailag nem a saját számítógépeden (vagy más adattárolódon) tárolod, hanem valahol az interneten. Az adataid egy virtuális térben vannak tárolva. Az ilyen típusú fájl tárolást hívják felhő alapú adattárolásnak. A szlengben sokszor csak úgy hívják az ide tárolt fájlokat, hogy "fellőttük a felhőbe ezt a fájlt".

cloud.pngAzért csak az elmúlt időszakban jelent meg ez a fajta adattárolás, mert az internetsebességek mostanában érték el azt a szintet, hogy kellően gyorsan lehessen az adatokat feltölteni a felhőbe, és elérni onnan. A másik ok, ami életre hívta ezt a technológiát, az egyre több mobil eszköz megjelenése, ugyanis ezeknél korlátozottabb a fájl tárolási kapacitás (ergo kevés a tárhely), valamint a legnagyobb probléma a készülékeink között történő adatok szinkronban tartása volt. Eddig.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy másnál vannak az adataid, hisz szeretjük birtokolni azokat fizikailag is, ám számos előnye van ennek a megoldásnak.

Íme 4+1 érv a felhők mellett

1. Adatbiztonság
Valószínűleg Te egy példányban tárolod az adataidat, és nincs róluk biztonsági másolatod, de ha olvastad korábban is hírleveleinket, és meg is fogadtad tanácsainkat, akkor is jó esetben két helyen. Abban viszont biztos lehetsz, hogy a nagy felhő szolgáltatók iszonyatos összegeket költenek az adatvesztés elkerülésére. Nem csak két helyen tárolják az adataidat, hanem sok szerver szinkronizál egymással, így biztosítva a maximális biztonságot, gyakorlatilag lehetetlenné téve azt, hogy elvesszenek fájljaid.

2. Hozzáférhetőség
Tegyük fel, a számítógépeden tárolod a családi fotóidat, Te pedig egy baráti vacsorán vagy. A számítógéped nincs nálad, így nem tudod csak úgy elővenni a fényképeket, hogy megmutasd barátaidnak. Azonban ha a fényképeket a felhőben tárolod, akkor interneten keresztül akármilyen számítógépről (vagy táblagépről, okostelefonról) el tudod érni azokat, és máris hozzáférhetőek az adatok. Természetesen a szöveges dokumentumok, táblázatok és egyéb adatok is ugyanígy hozzáférhetőek.

3. Szinkronizáció
Ezt a témakört már pedzegettük a levél elején. Nincs is idegesítőbb annál, mint amikor egyik eszközön van az adataidnak egy része, másik eszközön egy másik része, a számítógépeden pedig a harmadik. Ember legyen a talpán, aki meg tudja jegyezni, mit melyik gépen tárol! És persze: mindig arra volna szükség, ami a másik kütyün van.
A felhő alapú adattárolásnál lehetőséged van szinkronban tartani az adataidat, így bármelyik eszközödről eltárolsz egy fájlt a felhőbe, az azonnal megjelenik a többi eszközödön is (amennyiben feljogosítod erre a készülékeidet). 

4. Adatmegosztás másokkal

A felhőben tárolt fájljaidat könnyedén megoszthatod másokkal is. Nem kérdés, hogy sokszor praktikus, ha pár kattintással hozzáférhetővé tudsz tenni 1-1 fotóalbumot, vagy közös munkánál is praktikus, ha egy dokumentumhoz többen hozzáfértek.

+1. Ingyen kapsz plusz tárterületet

Sokféle felhő szolgáltatás és szolgáltató létezik, ahol akár 15-20 GB-nyi adatot tudsz tárolni. Akár úgy is, hogy a saját gépeden nem tárolod azokat, így nem foglalja a helyet a számítógépeden, táblagépeden, vagy okostelefonodon, mégis elérhetőek azok számodra.

Összefoglalva tehát a virtuális térben történő adattárolás egy jövőbe mutató technológia, számos előnnyel a hagyományos adattárolással szemben. A következő hírlevélben bemutatunk néhány felhő alapú szolgáltatót, melyeket érdemes használni.

 

Használj felhőt és élvezd a legújabb technológia előnyeit!

Címkék: felhő adatbiztonság tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr316589983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása