A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A minap egy nagyon kedves ügyfelünk azért tért be üzletünkbe, hogy megtudja, a laptopján hogyan kell használni a fényerő, hangerő, stb. gombokat. Mivel erről nincs túl sok a leírás kezelési útmutatókban, így ezt szeretnénk pótolni.

Szóval, minden laptopon találhatók ún. gyors gombok (hotkeys), amik arra hivatottak, hogy bizonyos funkciókat könnyedén és gyorsan el lehessen érni. Igen ám, de a hely szűke miatt ez nem úgy van ám, hogy minden funkció kap egy külön gombot, hanem az egyébként is használt gombokon találhatók olyan szimbólumok, amik meghatározzák, hogy az a gomb milyen egyéb funkciót képes ellátni.

hotkeys.png

Hogyan? Ez a leírás sajnos nem lesz mindenki számára tökéletesen pontos, hiszen a jelölések és a gombok helyei készülék gyártónként más és más, de olyan ez, mint két különböző autó: vannak eltérések, de az elv azonos, és aki az egyiket megérti, a másikhoz is könnyedén alkalmazkodik. A notebookokon jellemzően a bal oldali Ctrl gomb mellett található egy ún. Fn billentyű. Ezen a billentyűn az Fn feliratot más színnel szokták jelölni, mint a többi billentyű feliratozása. Aztán néhány billentyűn a többi közül ugyanezzel a színnel piktogramok is vannak, ezek lesznek a gyors gombok. Előhívni úgy lehet őket, hogy az Fn billentyű nyomva tartásával egyidejűleg kell lenyomni bármelyiket, és az adott funkció máris életbe lép.

Na de melyik piktogram mit is csinál?

Sajnos ez is gyártónként más és más, de nézzük a gyakoribbakat:

  • Antenna: a WiFi modult kapcsolja ki/be. Amelyik gépben van bluetooth is, ott ez a gomb kapcsolja ezt a funkciót is.
  • Kis napocska, nagy napocska: sok gépnél a napocska mellett van lefelé vagy felfelé nyíl. Ezekkel lehet a kijelző fényerősségét állítani. A kisebb fényerő kevesebb energiát használ, így akkumulátoros működés esetén hosszabb üzemidőt biztosít.
  • Kis hangszóró, nagy hangszóró: hangerő csökkentése és növelése.
  • Áthúzott hangszóró: hangszóró teljes némítása/vissza hangosítása
  • A régi magnókon is megszokott lejátszás (play), szünet (pause), dupla balra nyíl, dupla jobbra nyíl: a Media Player használata közben lehet megállítani vagy folytatni a zene/film lejátszását, vagy ugrani az előző vagy következő dalra/filmre.
  • Laptop/monitor: amikor külső kijelző van csatlakoztatva a laptophoz, akkor itt lehet beállítani, hogy a kép csak a laptopon jelenjen meg, vagy csak a külső kijelzőn (vagy projektoron), netán mindkettőn egyszerre.
  • Monitor ikon áthúzva: kikapcsolja a kijelzőt. Újra lenyomva a kijelző visszakapcsol.
  • Touch pad (érintőpad) szerű ikon áthúzva: ezzel lehet kikapcsolni a touch pad működését, ez hagyományos egér használata esetén lehet praktikus, nincs meg a veszély, hogy véletlenül arrébb kerül a kurzor egy rossz helyen felejtett hüvelykujj miatt.
  • Hold, vagy Zzz: alvást szimbolizáló ikon, ezzel lehet a gépet alvó (készenléti) állapotba küldeni.
  • Számológép: a Windows beépített számológépe nyílik meg
  • Számok: azokon a gépeken, ahol nincs külön numerikus billentyűzet, a betűk gombjain találhatók meg a számok 3×3-as elrendezésben. Ez is az Fn gombbal együtt hívható elő.
Ez a lista a teljesség igénye nélkül lett összeállítva, de a szemléletet megértve könnyedén rá lehet jönni, hogy a billentyűzeten található motívumok mit is szimbolizálni, és mire is lehet jó.
Fontos tudni, hogy nem kell félni a számítógéptől. Amit kitaláltak a mérnökök, azt tudja is. Ha valamit véletlenül kikapcsolsz, azt vissza is lehet kapcsolni, vagy ugyanannak a gombnak az újbóli megnyomásával, vagy pedig keresni kell egy annak a piktogramnak az ellenkezőjére utalót.

 

Bátran és logikusan próbáld ki, miket tud még imádott laptopod!

Címkék: notebook laptop tippek-trükkök laptop gyorsbillentyűk

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr116184269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdanee 2014.05.20. 23:46:58

Aki odáig eljut, hogy ezt a cikket megtalálta és elolvasta, annak ez már nem új. Úgyhogy kérjük kinyomtatni és a nagyi kezébe nyomni! Amúgy egy-egy kép a nagyobb gyártók gombsoráról egyértelműsíthetné ezeknek az olvasóknak. Itthon az Acer, Dell és az Asus gombsorokat érdemes előrevenni.

barli 2014.05.21. 07:45:19

Bámulatos hol tart már a tudomány

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2014.05.21. 07:48:06

@zdanee: Köszi a tippet, meg fogjuk csinálni grafikus formában is. A kinyomtatás sem rossz ötlet, csak kevés "nagyit" tudunk személyesen megtalálni, míg interneten erre jóval több esély van, és a visszajelzéseink szerint sokan nem tudták ezeket a funkciókat, amíg tőlünk nem olvasták hírlevélben.
süti beállítások módosítása