A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Legutóbbi bejegyzésünkben az adatbiztonság fontosságáról írtunk. De nézzük csak mi van olyankor, ha tévedésből (vagy meghibásodásból eredően) mégis elvesznek fájljaink?!

Bizonyára Veled is előfordult már, hogy elvesztek fontos adataid vagy téves törlésből adódóan, vagy egyszerűen az adattároló eszköz meghibásodása miatt. Ez önmagában kellemetlen, de nem reménytelen helyzet akkor, ha tudjuk azt, milyen helyes lépéseket kell megtenni a kár enyhítésére vagy megszüntetésére.

Íme a lépések:

1. Ne ess pánikba!

Amint észleled a bajt, a legfontosabb amit meg kell tenned, hogy semmilyen fájl műveletet ne végezz számítógépen, vagyis ne ments semmit arra az adattárolóra, amelyikről a fájl törlésre került. Ha épp dolgoztál egy fontos dokumentumokon, akkor azt mentse egy külön helyre (pl. pendrive). Semmiképpen se kapcsold ki a számítógépet, és ne is indítsd újra!

2. Nézd meg a lomtárat!

Ugyan eléggé magától értetődik, mégis pánik helyzetben sokan elfelejtik megnézni a törlés ideiglenes tárhelyét, a lomtárat. Ha szerencséd van, itt megtalálod a törölt fájlt vagy fájlokat, és máris megoldódott a probléma, hisz innen egy kattintással visszaállítható az az eredeti helyére.

3. Ingyenes segítség

Ha a lomtárban nem található a törölt adat, úgy sajnos nagyobb a baj. Semmiképp se állítsd le a számítógépet! Sok ingyenes helyreállító program található az interneten (pl.: Recuva - www.piriform.com/download; Smart Recovery - www.pcinspector.de; Partition Wizard - www.partitionwizard.com), melyek egyszerűen használhatók és egész jó eredményt hozhatnak. Ami nehézséget szül, hogy ha a fájl amit keres ugyanazon a meghajtón van, ahová a programok vannak telepítve (jellemzően C:\ meghajtó), akkor a program installálása már fájl műveletet eredményez, melyet mint írtunk, kerülni kell. Sajnos más megoldás nem marad, mint egy másik számítógépen feltelepíteni a helyreállító programot, és abba a gépbe csatlakoztatva a merevlemezt helyreállítani az adatokat.

4. Ha sehogyan sem megy, keress fel egy szakszervizet.

Amennyiben kénytelen egy szakszervizet felkeresni, akkor is fontos, hogy a számítógépet ne állítsd le szabályosan, hiszen a Windows a leállás során is adatokat ment a merevlemezre. A szabályos leállítás helyett a helyes megoldás a teljes áramtalanítás, hisz így nincs módja a Windowsnak adatokat menteni. A szakszervizben próbálj minél pontosabb leírást adni a fájl eltűnésének körülményeiről, időpontjáról, a tárolás helyéről, a fájl nevéről, típusáról (kép, dokumentum, zene, stb.), esetleg méretéről. Kérd meg a szervizet, hogy segítsenek kialakítani egy olyan biztonságos adatmentést, mely garantálja, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő!

Ahogyan előző bejegyzésünkben, itt sem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy mielőbb alakítsd ki adataidnak biztonságos tárolását! Szükség esetén kérd szakértő segítségét!

Kívánjuk, hogy adataid mindig biztonságban legyenek!

Címkék: fájl törlése fájl helyreállítás adat helyreállítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr946154977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása